Żywienie trzody chlewnej bazuje na zbożach i innych surowcach roślinnych. Dodawane do mieszanek enzymy paszowe przyczyniają się do efektywniejszego wykorzystania składników pokarmowych. Przekłada się to na wydajniejsze żywienie tuczników, lepszą zdrowotność zwierząt i większą opłacalność hodowli.
Enzymy paszowe – dlaczego są potrzebne?
Enzymy odgrywają bardzo ważną rolę jeśli chodzi o żywienie tuczników. Przyczyniają się do podniesienia wartości pokarmowej paszy, pozytywnie wpływają na jej wykorzystanie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Ich obecność w zadawanych mieszankach generuje redukcję fermentacji w jelitach oraz ograniczenie ilości substancji antyżywieniowych (antyodżywczych). To z kolei skutkuje ustabilizowaniem trawienia, a także zmniejszeniem liczby biegunek i upadków. Zmniejsza też emisję azotu do otoczenia. Obniżenie lepkości treści pokarmowej i rozkład włókna pokarmowego pozwalają natomiast na podniesienie przyswajalności energii.
Dodatki enzymatyczne w paszach – czym są?
Enzymy paszowe to białka, których zadaniem jest wsparcie reakcji biochemicznych, dostarczanie energii i zawiązków niezbędnych do budowy i prawidłowego funkcjonowania organizmów zwierząt. Przyspieszają one procesy trawienne i rozkład związków organicznych. Enzymy paszowe produkowane są przy udziale mikroorganizmów: bakterii, grzybów i drożdży.
Żywienie tuczników – kluczowe enzymy
Enzym odpowiedziany za poprawę dostępności fosforu, szybsze trawienie białek oraz lepsze wykorzystanie aminokwasów oraz innych makro i mikroelementów, w tym wapnia, cynku, magnezu, manganu, to fitaza. W żywieniu tuczników istotną funkcję pełni także ksylanaza czyli enzym, który rozkłada znajdujące się w pszenicy, pszenżycie i życie substancje ograniczające wchłanianie się białek. Beta-glukazana redukuje Beta-glukany znajdujące się w owsie i jęczmieniu, jak również hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Stosowanie ksynalazy i β-glukanazy powoduje rozkład polisacharydów nieskrobiowych, skrobi opornej na trawienie, będącej składnikiem włókna pokarmowego, oraz ligniny.
Wpływ enzymów paszowych na hodowlę tuczników
Poprzez polepszenie przyswajalności składników pokarmowych przez enzymy paszowe możliwe jest osiąganie lepszych wyników produkcyjnych. Redukcja ilości niestrawionego pokarmu obecnego w kale poprawia warunki higieniczne w gospodarstwie. Właściwe przygotowanie zbóż, w tym jakość samego surowca oraz poziom jego rozdrobnienia, i jednoczesne stosowanie trzech najważniejszych enzymów paszowych (ksylanaza, fitaza, glukazana), daje możliwość wysokiego wykorzystania surowców zbożowych i komponentów białkowych z zadawanych mieszanek. Przekłada się to bezpośrednio na dzienne przyrosty tuczników, poprawę zdrowotności i lepsze warunki higieniczne.
Skutki niedoborów enzymów
Zbyt mała ilość odpowiednich enzymów w paszy powodują obniżenie jakości żywienia tuczników. Niedobory przykładowo prowadzą do niemożności pełnego wykorzystania potencjału zwierząt. Częstym skutkiem jest także wydłużenie czasu tuczu, a więc wzrost kosztów produkcyjnych i spadek rentowności hodowli.